Ochtend ritueel

De zomer en met name de vakantieperiode is natuurlijk een heerlijke tijd, maar de overgang naar de structuur van het ‘gewone’ leven kan best lastig zijn. Dit komt omdat we ons dagelijkse ritme in de zomer compleet kwijt zijn geraakt.

Ben je op vakantie geweest dan stond daar waarschijnlijk je wekker uit, mochten de kinderen wat later opblijven en had je vast geen tijd om yoga te doen. Je dag was vast gevuld met leuk dingen waar je in een werkweek niet aan toekomt.

Loop je alweer achter de feiten aan?
Het kan zijn dat het voelt alsof je niet vooruit te branden bent, de taken die je voor de zomer zo makkelijk af gingen voelen dan nu als obstakels. En je stresslevel en frustratie zijn weer net zo hoog als voor de vakantie. Het kan voelen alsof je de hele dag achter de feiten aanloopt. Allemaal heel logisch, terwijl je hoofd probeert weer in de dagelijkse sleur te komen, zit staat lichaam nog in standje uitslapen, terrasjes pakken tot de zon ondergaat en rustig een boekje lezen in je hangmat.

De oplossing? Rituelen maken!

Je lichaam heeft structuur nodig, deze kun je bieden in de vorm van rituelen. Je lichaam heeft 30 dagen dezelfde rituelen nodig om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Wees dus niet te streng voor jezelf als na een week werken je structuur nog wat rommelig verloopt en gun jezelf de tijd om te wennen.


Een eenvoudige oefening: Hoe pak je die rituelen weer op?

Ga er even goed voor zitten. Het liefst op een plek waar je niet gestoord wordt. Een kopje thee of koffie, je beide voeten op de grond, rug recht en haal een paar keer diep adem. Neem 10-15 minuten de tijd voor jezelf om over het volgende na te denken:

- Hoeveel tijd heb je in de ochtend nodig om wakker te worden?
- Wat moet je doen om je klaar te maken voor de dag? Douchen, koffie, yoga, meditatie een krantje?
- Hoeveel reistijd heb je nodig om ontspannen op je werk te verschijnen?

Loop je favoriete ochtendroutine door in je hoofd. Van begin tot eind. En schrijf het dan eventueel op.

Daniella Vons